Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Portakal Hafız Konağı'nda yapılması planlanan Manav Kültürü Müzesi için düzenlenen basın toplantısında, müzenin yapılması için Manav vatandaşlardan destek istendi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Yerel Kültür Platformu işbirliği ile kurulması planlanan Manav Kültürü Müzesi ile ilgili Portakal Hafız Konağı'nda basın toplantısı düzenlendi. Portakal Hafız Konağı'nda yapılacak müze ile ilgili basın toplantısında müzenin detayları ile ilgili bilgi verildi. Toplantıya Büyükşehir yetkilileri dışında Yerel Kültür Platformu yöneticileri, Kent Konseyi, bilim insanları ve manav kültürü ile ilgili çalışma yapan akademisyenler katıldı.
BİRLİKTE YAŞAMAKTAN GURUR DUYUYORUZ
Toplantıda Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, Müze Bilimci Yeşim Kartaler, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Portakal Çeliköz, Manav Kültürü Müzesi ile ilgili bilgi verdi. Manav Kültürü Müzesi basın toplantısını müzenin yapılacağı yerde yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, “Bu güzel şehirde farklı kültürlerden gelen insanlarla birlikte yaşıyoruz. Başka coğrafyalardan gelsek de birlikte yaşamanın huzur ve gururunu yaşıyoruz.
BALKAN VE KAFKAS MÜZELERİ ÇALIŞILACAK
Farklı coğrafyalardan gelip Kocaeli’de yaşayan insanlar kendi kültürlerini yaşıyor ve kent kültürüne zenginlik katıyor. Bu zenginliği korumak bizim görevimiz. Kafkas ve Balkan Müzeleri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Tarih ve kültüre yönelik çalışmalar yapıyoruz, programlar düzenliyoruz. Kentin yerel kültürünü oluşturan Selçuklu ve Osmanlı döneminden bu yana Kocaeli’de yaşayan Manav vatandaşların kültürünü yaşatmak için de çalışma yapıyoruz. Kocaeli’nin yöresel yemeklerini kitaplaştırdık, halk müziği ile ilgili yaptığımız çalışmada Kocaeli Türküleri albümleri çıkarttık.
DESTEK BEKLİYORUZ
Manav Kültürü Müzesi projesini bugün itibariyle başlatıyoruz. Portakal Hafız Konağının araştırma ve belgeme çalışmaları yapılacak kalıcı çalışmalarla 2023 yılının ilk aylarında müzemizi açacağız. Yerel Kültür Platformunun bugüne kadar verdiği desteğini bundan sonra da devam etmesini istiyoruz. Koleksiyonların verilmesi, günlük hayattaki nesneler, albümler, sözlü tarihi ile ilgili bize destek vermelerini istiyoruz. Tüm manav dernek ve vatandaşlarımızı da buraya davet ederek katkı almak istiyoruz. Sizlerin bu sürece dahil olmanızı istiyoruz. Sürece dahil olursanız çok daha popüler ve kalıcı bir müze kazanırız diye düşünüyoruz. Burada atölye çalışmaları da düşünüyoruz.
YEREL KÜLTÜR YAŞATILACAK
Büyükşehir ile birlikte Manav kültürüne yönelik Büyükşehir ile çalıma yaptıklarını söyleyen Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, “Manav Kültürünü yaşatmak için geçmişten bugüne kalan kültürel değerleri yaşatmak istiyoruz. Bu müzede sadece geçmişi geleceğe taşımakla kalmayıp yeni bir şeyleri modern dünyanın ihtiyacına göre de üretmek istiyoruz. Yerel Kültürü yaşatmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz konağa zarar verilmeden, manav evine yönelik izler taşıyacak şekilde düzenleyeceğiz. Desteğinizi bekliyoruz” dedi.
BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK
Manav Kültürü Kocaeli’nin kültür öğelerinden biri olduğunu söyleyen Müze Bilimci Yeşim Kartaler, “Kültürel Çeşitlilik ve çoğulculuğun yaratıcılığı geliştiren bir öğedir. Büyükşehir ile birlikte bu yaratıcılığa katkı vereceğiz. Kültürlerin bir araya getirilmesi ve gelecek kuşaklara aktırılmasını önemsiyoruz. Bilimsel veriler ışığında bu çalışmayı yapacağız. Sempozyum bildirgelerini ve saha çalışmalarını bir araya getirerek çok rafine bir senaryo ile ilerleyeceğiz. Tüm manav kültürünü sığdıramayacağımız bir mekan burası ama adım atmak çok önemli.
SADE VE ANLAŞILIR BİR MÜZE OLACAK
Atölyelerde somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara iletmek için çalışma yapacağız. Büyükşehir Belediyesinin daha önce yaptığı bir çalışma yapılmış. Çok iye bir dokuma koleksiyonu hazırlanmış. Müzik ve yemek ile ilgili bir çalışma yapılmış. Ama objelere ihtiyacımız var. Bir kültürü taklit etmeyeceğiz. Daha sade ve anlaşılır bir dile ile müzemizi oluşturacağız. Sözlü tarihi uygulamaları olacak. Kandıra bezinin üzerindeki hikayeler olacak” dedi. Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Melek Portakal Çeliköz ve Kent Konseyi Başkan Ali Korkmaz, yapılan çalışma için teşekkür etti.