Kandırada azalmakta olan manda sayısını çoğaltabilmek ve ürün kalitesini istenilen seviyeye getirebilmek için Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği üyelerine ve manda üreticilerine eğitim verildi


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kandıra İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kocaeli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan Manda Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Siyah İnci projesi kapsamında birlik üyelerine ve manda yetiştiricilerine eğitim verildi. Azalmakta olan manda sayısını çoğaltabilmek ve ürün kalitesini istenilen seviyeye getirebilmek için verilen eğitim programı Yelkencioğlu Kültür Merkezinde gerçekleşti. Programa Kocaeli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ali Koç, Kandıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Basri Uslu, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Yelkencioğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Gülfem katıldı.

AMACIMIZ MANDACILIĞI GELİŞTİRMEK Programda ilk olarak konuşma yapan Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı Niyazi Yelkencioğlu, 8 ay önce kurduğumuz birliğimizin her geçen gün büyümesi bizi umutlandırıyor. Amacımız Kandıra bölgesinde kaybolmakta olan mandacılığı geliştirmek ve manda üreticilerine daha iyi hizmet verebilmek. Manda yoğurduyla bilinen Kandırayı daha da popüler bir hale getirmek istiyoruz. Çünkü her şehrin, her bölgenin bir simgesi vardır. Kandıranın simgelerinden biri olan manda yoğurdunun ülke ve dünya çapında değerinin artması için tüm üreticilerin destek vermesi lazım. Sizin destekleriniz bize cesaret verir. Daha yapacak çok şeyimiz var diye konuştu.

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK Ardından kısa bir konuşma yapan Kocaeli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ali Koç, bölgemizin değerlerini gelecek nesle aktarabilmek için verilen eğitimin önemine dikkat çekti. Kırklareli Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğretim görevlisi olan Yard. Doç. Dr. Bora Özarslanın verdiği eğitim programında dünyada ve Türkiye'de manda yetiştiriciliğinin genel yapısı, Türkiye'de manda üretimi, mandanın önemli verim özellikleri, manda sütü ve süt ürünlerinin kullanım alanları, manda sütünden elde edilen ürünler ve mandaların doğal yasam alanları hakkında üreticiye bilgi verildi.

Kocaeli bölgesinde 6 binlerde olan manda sayının 1420ye düştüğü ve bu sayının 1127sinin Kandırada olduğu açıklanırken, bu sayıyı arttırmak amacıyla bölgede yetiştiricilik yapan çiftçileri ve dernek üyelerini bilinçlendirerek manda yetiştiriciliğinin gelişimini yeniden sağlamak ve manda ürünlerine olan talebi canlandırmanın temel gerekçeleri olduğu vurgulandı. Eğitim programının 26 Hazirana kadar 12.00 17.00 saatleri arasında Yelkencioğlu Kültür Merkezinde devam edeceği açıklandı.
