Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Ekonomi

Meşhur Kandıra Yoğurdu sadece köylerde yapılıyor

Kandıra ile özdeşleşen Kandıra Yoğurdu'nun en önemli özelliği, manda sütünden yapılması. Ancak manda sayısının az olması nedeniyle bu özel yoğurt sadece köylerde yap...

11 Mayıs 2009 Saat: 02:11
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.837 kez okunmuştur

Meşhur Kandıra Yoğurdu sadece köylerde yapılıyor
Meşhur Kandıra Yoğurdu sadece köylerde yapılıyor

Kandıra ile özdeşleşen Kandıra Yoğurdu'nun en önemli özelliği, manda sütünden yapılması. Ancak manda sayısının az olması nedeniyle bu özel yoğurt sadece köylerde yapılabiliyor

                

Balcı Köyü'nde oturan ve geçiminin bir bölümünü Kandıra Yoğurdu'nun satışından sağlayan Neyibe Ceyhan, manda sayısının az olması nedeniyle üretimin sadece köylerde olduğunu söyledi.

 KANDIRA, katı kıvamı ve lezzetli yoğurdu ile ünlü. İlçenin Karaağaç, Kurtyeri ve Araman köylerinde süt ve süt ürünlerini değerlendiren mandıralılar bulunuyor. Kandıra Yoğurdu'nu ünlü yapan en önemli özellik, geçmişte çok sayıda bulunan, günümüzde ise sayısı azalmakla birlikte hala varlığını devam ettiren manda sütü katkılı yapılıyor olması. İlçeyle adı özdeşleşmiş yoğurt, yine ilçeye has yöntemlerle yapılıyor. 2005 yılı itibariyle Kandıra Kaymakamlığı girişimi ile Kandıra Yoğurdu patent çalışmaları başladı ve 24 Nisan 2005 tarihinde Resmi Gazete'de tescil ilanı verildi. Yani, Kandıra Yoğurduna Patent alındı.

              

 

Zahmetli Bir Süreçten Sonra

Kandıra'nın Balcı Köyü'nde yaşayan ve yıllardır geçimlerinin bir bölümünü yoğurtçuluk yaparak sağlayan Neyibe Ceyhan ve Mustafa Ceyhan çifti Kandıra Yoğurdu'nun meşhur olması ve yapılışıyla ilgili bilgiler verdi. Ceyhan, Kandıra Yoğurdu'nun yüzde 50'sinin manda sütü ve yüzde 50'sinin de inek sütüyle yapıldığını söyleyerek, ""Sadece manda sütüyle yapılan yoğurt ağır ve ekşi olur"" dedi. Ceyhan, Kandıra Yoğurdu'nun yapımıyla ilgili şunları kaydetti: ""Sağdığımız sütleri karıştırıyoruz, tülbent süzgeçten süzüyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ağır ateşte 10-15 dakika bırakıyoruz. Sonra kovalara dolduruyoruz. Bir saat 20 dakika soğumaya alınıyor. Doğal mayasını veriyoruz ve kovaların üzerini kapatıyoruz. Katılanması 8-10 saat sürüyor. Daha sonra buzdolabına bırakılıyor ve 12 saatte burada kalıyor.""


Kaynak: www.sanalturizm.net
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑