Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Odalar Sungurlu Barajı’na tepki için bir araya geldi!

13 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek Sungurlu Barajı duruşması öncesi TMMOB İKK ve Kocaeli Ekolojik Derneği ev sahipliğinde odalar ve sendika temsilcileri bir araya geldi.

12 Ekim 2021 Saat: 08:11
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.932 kez okunmuştur

Odalar Sungurlu Barajı’na tepki için bir araya geldi!
Odalar Sungurlu Barajı’na tepki için bir araya geldi!

Sungurlu Barajı projesi ile ilgili bugün TMMOB Mimarlar Odası Tarihi Taş Bina'da basın açıklaması düzenlendi. TMMOB Kocaeli Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ile birlikte düzenlenen toplantıda bölge için hazırlanan 2. ÇED raporunun iptaline ilişkin davanın 13 Ekim 2021 tarihinde görüleceği söylendi.

'HESAPLAMALAR YANLIŞ'
Öte yandan basın açıklamasında, 2. ÇED raporunda 34 bin 500 ağaç kesileceğinin öngörüldüğünü ancak hesaplamaların yanlış yapıldığı belirtilirken, 160 ila 200 bin arasında ağacın kesileceği belirtildi.

'ÇED RAPORU KOPYALANMIŞ'
TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekci yaptığı açıklamada, Sungurlu Barajı ÇED raporunun ilk olarak ANKA CED tarafından hazırlanarak Erzincan’ın Kemali'ye ilçesindeki bir barajın ÇED raporunun kopyalandığı belirterek, “ÇED Raporu incelendiğinde; Sungurlu Barajı’nın yağış alanının 185 kilometrekare olduğu, baraj rezervuar alanının 11.76 kilometrekare olduğu ve mutlak koruma alanının ise 25 kilometrekare olduğu görülmektedir. İçme Suyu Havzaları Yönetmelikleri incelendiğinde ise 36.76 kilometrekarelik alanda hiçbir faaliyette bulunulamayacağı anlaşılmaktadır" dedi.

'RAKAMLAR YANILTICI'
Kesilecek ağaç rakamının yanıltıcı olduğunun altını çizen Kürekci, "34.500 ağaç kesileceği öngörülmektedir. Uzman değerlendirmelerine göre hesaplama yapılırken 10 metrekareye bir ağaç hesap edilmektedir. Mevcut alanda kesilecek ağaç sayısı 160.000 ile 200.000 arasında olacağı tarafımızdan tahmin edilmektedir" dedi.

'İSKİ İSTANBUL’A AKTARILAN SUDAN MEMNUN'
Birçok mahallenin haritadan silineceğini ifade eden Kürekci, "Süreç içerisinde İSKİ Genel Müdürü ile de görüşmeler gerçekleştirilmiş ve Sayın Genel Müdür 2001 yılında başlanan 2003 yılında devreye sokulan Sungurlu ya da Yeşilçay regülatöründen İstanbul’a aktarılan su miktarından memnun olduğunu belirtmiştir" dedi. Kürekci sözlerinin devamında, "Baraj yapıldığında alınacak su miktarı ortalama 115 hektometreküptür. Halihazırda ortalama 85.7 hektometreküp su zaten İstanbul’a verilmektedir. İSKİ kayıtlarına baktığımızda; regülatörün devreye sokulmasından bu yana yıllık 104, 112, 114, 106 ve 2020 yılında ise 127 hektometreküp /yıl su İstanbul’a verilmiştir" ifadelerini kullandı.

'NE ANLAMI VAR?'
Regülatörün yıllık su verme kapasitesinin 142 hektometreküp olduğunu vurgulayan Kürekci, “İsaköy Aktarma İstasyonu’ndaki pompalar yeterli sayıda çalıştırılır ise baraj yapılmadan da İstanbul’un daha fazla su alması olasılığı mevcuttur. Bu durumda barajın yapılmasının ne anlamı vardır?” diye konuştu.

'FINDIK ÜRETİMİ DE ETKİLENECEK'
Bölge insanı, ekosistemi ve doğası açısından yüzbinlerce yılda oluşan bir yaşam alanının yok olmasının telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağını ifade eden Murat Kürekci, “Bu noktada suyu alın ama yaşam alanlarımıza, tarım alanlarımıza ve doğamıza dokunmayın diyoruz" dedi.

Açıklamanın devamında koruma alanı içerisinde yer alan bölgelerin baraj yapımı ile tarımsal üretim açısından da zarar göreceği, fındık üretiminin de ciddi oranda etkileneceği belirtildi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑