Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Orman Yasası, köylüyü mağdur etti

Kandıra Akçabeyli Köyü’nden 1984 yılında ayrılan Kefken Mithatpaşa, Yayla Pınarı, Gürgen Pınarı ve Koçunköyü, devletin önceki yıl çıkardığı yasanın bedelini çok pahalı ödüyor

16 Ekim 2012 Saat: 18:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 11.194 kez okunmuştur

Orman Yasası, köylüyü mağdur etti
Orman Yasası, köylüyü mağdur etti
Kandıra’ya bağlı Akçabeyli Köyü’nden 1984 yılında ayrılan beş mahalle, Kefken Muhtarlığı’nın kurulmasıyla bir araya geldi. Kefken Mithatpaşa, Yayla Pınarı, Gürgen Pınarı, Koçunköyü kütüklerinin halen Akçabeyli Köyü’nde olması nedeniyle, Kefken Köyü kütüğünde görünmedikleri için vatandaşlar var olan ormanlarından kışlık yakacak ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Kütüğü halen Akçabeyli Köyü’ne bağlı olan 847 hane, Kefken Orman Şefliği’ne 174 lira ve Kefken Muhtarlığı’na 175 lira olmak üzere 349 liraya 5 ster odun alabiliyor. Her hane en az 5 ster en çok 10 ster odun alıyor. İki yıl öncesine kadar Kandıra’nın tüm köyleri köy muhtarlığına kışlık ihtiyaç maktası için 15 lira yatırarak odun ihtiyacını karşılıyordu. Devletin çıkardığı yasa ile Kandıra’nın 10’un üzerinde köyü ormanın içerisinde olmasına rağmen kışlık odunlarını para ile almaya başladı.
KÜTÜK KARIŞIKLIĞI Kütüğü Akçabeyli Köyü’nde olan Hayri Uçar, 5 ster odun aldı ve 349 lira ödedi. Önceden vatandaşlar 10 ster oduna sadece 15 lira makta ücreti ve 30 lira yakıt masrafı ile birlikte 45 liraya kışlık odununu karşılarken, bugün Akaçbeyli Köyü kütüğüne bağlı olduğu için 750 lira odun parası ödemek zorunda kalıyor. Köy Muhtarı İsmail Buruş, “İki yıla kadar herkes odununu ihtiyaç maktası verilen alanlardan 15 lira karşılığında tedarik edebiliyordu. Devletin önceki yıl çıkardığı Orman Yasası’nda köy muhtarlığı kütüğüne bağlı olmayan kişilere ihtiyaç maktasının verilmeyeceği belirtilmesi ile tüm köyümüz mağdur oldu. Kefken ve beş mahallesi Akçabeyli Köy’ünden ayrıldığı için kütüklerimiz orda kaldı. MAĞDURİYET GİDERİLSİN Kefken’de 850 hane ikametgah ediyor. Bunların sadece üç tanesi Kefken kütüğüne bağlı. Bundan dolayı 847 hane kışlık odununu karşılamak için maalesef parayla odun almak zorunda kalıyor. 10 ster odun alan bir hane, 340 lira orman şefliğine para yatırıyor. 350 lira da köy muhtarlığımıza. Biz de köy muhtarlığı olarak makta verilen alandan odun keserek para yatıran hanelerin kapısına odunlarını bırakıyoruz. Bu durum halkımızı ve bizleri de son derece rahatsız etse de devletin bu yasası karşısında tüm vatandaş mağdur durumda. Umarız devlet bu yasayı en kısa zamanda düzelterek bu halkın mağduriyetini giderir” dedi.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑