Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Kültür

Osman Gazi'nin silah arkadaşı 'Akça Koca Bey' anlatıldı

Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu 'Akça Koca Bey Paneli' düzenledi. Tanınmış pek çok ismin katıldığı panelde Kocaeli'nin fethindeki başrol olan, şehrin adının geldiği Akça Koca Bey konuşuldu ve anlatıldı.

10 Aralık 2024 Saat: 09:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 353 kez okunmuştur

Osman Gazinin silah arkadaşı Akça Koca Bey anlatıldı
Osman Gazi'nin silah arkadaşı 'Akça Koca Bey' anlatıldı

Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu, Akça Koca Bey Paneli'ni yaptı. Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Oditoryumu'ndaki panelin moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel yaparken Prof. Dr. Haşim Şahin, Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Tarihçi-Yazar Koray Şerbetçi de konuşmacı oldu. Panelde Akça Koca Bey konuşuldu. Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu Başkanı Şükrü Başaran ev sahipliğindeki panele Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Mustafa Ersoy, Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz, esnaf oda başkanları, siyasi parti-STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşmacı isimlere plaket verildi ve anı fotoğraf çekinildi.

AKÇA KOCA'YI TANITMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI YAPIYORUZ
Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu Başkanı Şükrü Başaran konuşmasında şunları söyledi: “Anıtın bulunduğu bölgeye cam Teras yaparak bölgeyi daha çekici kılmayı hedefliyoruz. Akça Koca Bey'in mezarının bulunduğu alanın çevresinde antenler bulunuyor, bu antenlerin kaldırılmasını da önemsiyoruz. Akça Koca Bey bizim için Kocaeli Fatihi'dir. Manavlar olarak Akça Koca'yı tanıtmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Kocaeli'nin adı Akça Koca'dan gelmektedir fakat vatandaşlarımızın büyük bir bölümü bunu bilmiyor. Fuaye alanında manav kültürüne ilişkin değerlerimizi sergiledik, kültürümüzü burada tanıttık. Bu projede hem ilimiz dışından hem ilimizden pek çok STK bize destek oldu. Federasyonumuzu konfederasyona döndürmek için çalışacağız. “

MANAV KARDEŞLERİMİZLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ
Kandıra Belediye Erol Ölmez konuşmandan şu ifadeleri kullandı: “6 Mayıs itibariyle birlikte Akça Koca Beyi, babamızı Kandıra'da anmaya başlayacağız. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın önderliğinde bunu başaracağız. Ben 50 yıldan bu yana bu kültür içerisindeyim. Benim için bilge, taktisyen bir Türk beyidir, Akça Koca Bey. İstanbul'un fethinin öncüsü olmuştur Akça Koca Bey. Manavların kapısı herkese açıktır. Bugün bu salonun dolması gerekirdi. 80 bin kişinin olduğu bir İzmit'te bu kalabalık daha iyi olabilirdi. Bolu, Bilecik ve Trakya'daki manav kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olacağız. Eskişehir'de de manav kardeşlerimiz var, onlarla da bağımızı kuvvetlendireceğiz.”

NELER VEREBİLECEĞİNİ DUYURMAK GEREKİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz konuşmasında “Artık o kadar asimile olduk ki sahneye çıkarken arkadaşım fuların nasıl bağlanması gerektiğini bana söyledi ama olsun öğreneceğiz. Ben Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın'ın en kalbi selamlarını sizlere iletiyorum. Biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız. Akça Koca Bey'in mantalitesine ihtiyacımız var. Bu programlar bu noktada çok önemli. Manavların bu ülkeye neler verebileceğini topluma duyurmak gerekir. Akça Koca Bey'e dair, Kocaeli'nin fethini ilişkin çok önemli bilgileri bu akşam kazanacağız.” dedi.

HAÇLI SEFERLERİ İLK OLARAK BU COĞRAFYADA DURDURULDU
Prof. Dr. Haşim Şahin konuşmasında “Kefiye takan ya yörük ya da manavdır. Kefiyede yer alan renklerinin anlamları vardır. Kırmızı al bayrağımızdır, yeşil imanımız, sarı bereket, turkuaz ise kayı ve oğuz boylarını simgeler. Bu coğrafya kutlu bir coğrafya çünkü Bitinye adı ile bilinen Doğu Marmara pek çok devletin kurulduğu nokta. Haçlı seferleri başladığında ilk kez haçlılar bu coğrafyada durduruldu. Bu coğrafyada Osmanlı Devleti yaşadı. Bir toplumun tarihsizliği, tarihsizliğidir. Türkler olarak bu konuda şanslıyız. Bu coğrafyada bir liderin strateji oluşturması yetmemiş.

OSMANLI'NIN KURULUŞUNDA AKÇA KOCA BEY VARDIR
Bizler tek kişiliği seviyoruz ama tarihimizde pek çok isim vardır. Osmanlı'nın kuruluş aşamasında Osman Bey vardır ama Turgut Alp, Konur Alp, Akça Koca Bey ve pek çok isim birer Osman beydir. Sadece bir kişinin inisiyatifi söz konusu olsaydı belki de Osmanlı olmazdı. Fatih Sultan Mehmet, pek çok padişahı gölgesinde bırakmış ama Orhan Gazi, Osmanlı Devleti'ni Anadolu Devleti olmaktan çıkarmıştır çünkü Rumeli'ye geçmiştir. Osmanlı'da fetihler sadece kılıçla değil, hoşgörü ile olmuştur. Bu da vakıflar, aşevleri ve zaviyelerle de başarılı olmuştur.

BİR PARMAĞIMIZ YOK OLSA HAYATIMIZDA ÇOK ŞEY DEĞİŞİRDİ
Gaziler, dervişler ve ahiler yani esnaflar Osmanlı'nın büyümesindeki bence en önemli unsurlardan. Bir parmağımız yok olsa hayatımızda çok şey değişirdi, bu etkenler de bir elin parmaklarıdır. Bugün Akça Koca'yı konuşuyoruz ama Kırşehir’e gidildiği zaman Ahi Evran, Konya gidildiği zaman da Mevlana karşımıza çıkar. Bu isimlere vefa çok önemli sizler de bu akşam bir vefa gösteriyorsunuz. Oğuz kültüründe renkler üzerinden tanımlama vardır, Akça Koca ismi buradan geliyor. Koca ise bilge anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

KENDİSİ VEFALI, GAYRETLİ SADAKATİ YÜKSEK BİRİDİR
Koray Şerbetçi ise şunları söyledi: “Akça Koca için en önemli nokta bu akşam için millet denilen toplumlar rastgele bir araya gelmemiş gruplardır. Bu bir kimlikle ortaya çıkar, tarih bu noktada çok önemli. Tarih olmasa toplum bir sabah kalktığında hafızasını kaybetmiş insan gibi olur. Sembollerin yaşatılması kimliklerin yaşatılmasıdır. Akçakoca Bey bir Türkmen'dir ve uçbeyidir. Kahraman karakterdir ve çok önemlidir. Osmanlı tarihinin ilk yıllarında pek çok Akça Koca Bey var. Kendisi vefalı, gayretli, sadakati yüksek biridir.

TARİHİN BİR YÜZÜ DE TOPLUMU BİR ARADA TUTMASIDIR
Osman Bey için yönetmeyi bilenleri yönetebilecek bir kişi olarak İngiliz bir tarihçi tarafından tanımlanır. Akça Koca da Osman Bey'in danışma heyetinde ve istişare ettiği isimler arasında. Akça Koca bir alp gazidir. Yaşadığı yeri savunmayı bilen bir şahsiyettir Akça Koca Bey. Bölgemiz bugün çok hareketli, fırtınalı. Bir millet sosyal kodu ve geçmişinden gelenleri umursamadığında yok olur gider. Tarihin bir yüzü akademik yüz olabilir ama bir yüzü de toplumu da bir arada tutmasıdır. Akça Koca da bu noktada çok önemli bir isimdir.”

HAZİRAN 1974 'TE YENİ HALİYLE AÇILMIŞTIR
Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ben mimarım, tarihsel noktasında hocalarım konuştu. Ben anıtsal mimariye odaklanacağım. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden anıtı yerinde görmek için bir talepte bulundum. Sağ olsunlar beni anıta götürdüler. Zamanında anıt ahşaptan inşa edilmiş, ahşap anıt ne zaman yapılmış net bir bilgi yok. Zamanla ahşap anıt ve bölgedeki mescit yıpranmış. Kandıra Babaköy'deki anıt 22 Haziran 1974 'te yeni haliyle açılmıştır. Anıt mezara giden yol yeşil, cennet gibi bir yer. Yol üzerindeki köyler manavlar tarafından kurulmuştur. Anıt, bugün görünümü ve çevresindeki yerleşimlerle emin ellerde olduğunu gösteriyor.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑