Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Röportaj

Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”

Yaşamı boyunca birbirinden güzel anılar biriktiren ve “Mahmure” isimli şarkının hayatını tam olarak yansıttığını ifade eden Mahmure Sezer, hayatına dair anıları gazetemize anlattı.

7 Mayıs 2021 Saat: 07:19
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 14.493 kez okunmuştur

Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”

Kandıra’nın ilk bayan terzisi olan Mahmure Sezer ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Yaşamı boyunca siyaset ve sosyal alanda aktif rol alan Mahmure Sezer, Nükhet Duru tarafından seslendirilen “Mahmure” isimli şarkının hayatını tam olarak yansıttığını ifade ederken, hayatına dair anılarını da bizimle paylaştı. Sakarya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Akın Akıncı’nın annesi, Kandıra Aile Sağlığı Merkezi’nde Aile Hekimi olan Dr. Tuba Akıncı’nın kayınvalidesi olan Mahmure Sezer’i dilerseniz yakından tanıyalım…

*Öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Kandıra’da, 18 Temmuz 1933 tarihinde doğdum. Kandıra Akçakoca İlkokulu’nu bitirdim. Daha sonra o dönemlerde imkân olmadığı için eğitimime devam edemedim. Babam 1923 mübadelesi ile Yunanistan’ın Başkenti Selanik’in, Manastır ilçesinin, Debre köyünden zorunlu olarak göç etmiştir. Sırasıyla İstanbul, Sakarya ve Kandıra’da yerleşen Tahsildar Recep (Arnavut Recep) lakaplı Recep Sezer, Kurtuluş Savaşına katılmış, daha sonra Kandıra’ da ilkokul öğretmenliği, Kaymakamlığa bağlı görevli olarak atlı tahsildar olarak memuriyetten emekli olmuştur. Annem, Kandıra’nın Balcı Köyü sakinlerinden Ayşe Sezer’dir.Balcı doğumlu dedem Şükrü, Çanakkale şehididir. 1973 yılında Mustafa Akıncı ile yaptığım evliliğimden Akın Akıncı dünyaya geldi. Halen oğlum Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Akın Akıncı, gelinim Kandıra Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Tuba Akıncı ve torunlarım Derinsu Akıncı ve Ali Akıncı ile birlikteKandıra’ da Aydınlık Mahallesi, Ağva-İstanbul Caddesinde bulunan evimizde birlikte yaşamaktayız.

*Sosyal hayatınızı anlatırmısınız?
Evlenmeden önce kardeşim Nurettin Sezer’ in, İstanbul’daki Elektrik Mühendisliği eğitimini tamamlamadan tiyatro ve sinema hayatına atılması sebebiyle onunla birlikte Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinde bulunma fırsatım oldu ve İsveç’ te uzun süre kaldım. Bu süre zarfında Seden Kızıltunç, Haldun Dormen, Yıldız Kenter ve Tuncel Kurtiz gibi o zamanın ünlü tiyatro ve sinema sanatçıları ile tanışma fırsatım oldu. Bu arkadaşlardan, Uzaylı Zekiye dizisi ile ünlenen Seden Kızıltunç ile samimi dost olarak görüştük, zaman zaman Kandıra’ ya da geldi.Aile yaşamıma oğlum beş yaşında iken yalnız olarak devam etme zorunluluğumda kaldıysam da sosyal hayatımda aktif görevler aldım. Siyasette Kandıra Belediyesi meclis ve encümen üyeliğine seçildim ayrıca Kandıra Lisesi Okul Aile Birliği gibi sosyal görevlerde bulundum.

*Geçiminizi nasıl sağladınız?
Kandıra’da resmi olarak işyeri açan ilk bayan terziyim. Terzilikte benim ustam olmadı, kendi kendime pantolon ve gömlekleri bedenlerine göre sökerek, hazır örnekler yaptım. Gelen işleri onlara göre diktim ve kendimi geliştirdim.İşyerim, çarşıda şimdiki Yıldız Et Kasabı’nın karşısında bulunan Sülükçü Metin’in dükkânının üst katındaydı. Manifaturacı Suat, Vasıf Güneş, Akalınlar’dan çeşitli kumaşları temin eden müşteriler, bana sipariş ile iş getirirlerdi. Uzun yıllar orada kadın ve erkeklere gömlek, pijama, pantolon bunun yanı sıra perde, divan örtüsü dikerek geçimimi sağladım. Kasnakta makine ile yapılan beyaz iş ve çeyiz konusunda da çok başarılıydım. Babam 1980 yılında vefat ettikten sonra Aydınlık mahallesindeki evimizin alt katını işyeri olarak tadilatını yaptırdım ve orada çalışmaya devam ettim. Dikiş ve nakış öğrenmek isteyen bayanlara kurslar düzenledim ve çok sayıda öğrencime nakış işlerini öğrettim. Torunlarım dünyaya gelene kadar esnaf olarak hizmet vermeye devam ettim. Bağ-Kur emeklisi olarak iş hayatımdaki çalışmamı sonlandırdım.

*Siyasette yer aldım dediniz, konuyu biraz açar mısınız?
Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal Anavatan Partisi’ni kurmuş ve ülkemizde siyaset hız kazanmıştı. Eski Belediye Başkanımız Ecz. İsmail Genç ve merhum Kandıra Devlet Hastanesi Başhekimi Opt. Dr. Yavuz Öztorun ile ailece görüşüyorduk. Bir gün ikisi işyerime gelerek bana Belediye Başkanlığı seçimlerinde Belediye Meclis üyesi olarak yer almam için ısrarla teklifte bulundular. Ben de kabul ettim. O sene yapılan seçimlerde Kandıra Belediye Başkanlığına Kenan Evin seçildi, ben de Anavatan Partisi Belediye Meclis Üyeliğine seçildim. 1983 yılından itibaren aktif siyasete katıldım, 1986-1989 yılları arasında hem meclis hem encümen üyesi olarak hizmette bulundum. Daha sonra Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olması ile ben de partiden istifa ederek görevimi sonlandırdım. Aktif siyaset hayatımı sonlandırsam da her seçimde farklı siyasi partilere mensup adaylar ile istişarelerimi sürdürdüm, siyasetten hiç kopmadım.

*Sizin hayatınızı anlatan şarkıdan bahseder misiniz?
Nükhet Duru tarafından seslendirilen Mahmure isimli şarkı, benim hayatımı tam olarak yansıtmaktadır. Şarkı sözleri şöyle; “Elinde cımbızı aynası cumbada oturur Mahmure, çıktımı akşam ayazı tumbada yatar Mahmure, rastık çekerek Mahmure, yastık dikerek Mahmure, yaşar yuvada kuş gibi sek sek sekerek Mahmure, olurken her şey tarihin tenceresinde aşure, kahvede içer keyifle penceresinde Mahmure.” Ben evimin yolu gören camlı balkonda oturmayı ve kahve içmeyi çok severim. Doğuştan kalça çıkıklığım bulunmakta ve Amerikan Hastanesi’nde 1970’li yıllarda olduğum ameliyat ile sağ ayağımda kısalık bulunmakta ve sekerek yürümekteyim. Yastık kılıfı dikerek, hayatımı kazandım.

*Hiç unutmadığınız bir anınızı anlatır mısınız?
Anı olarak unutamadığım konu ilkokul yıllarıma dayanmakta. İlkokulda ben arkadaşlarımdan yaşça daha büyüktüm ve babam Balcı Köyü’nde ilkokula giderken beni de yanında götürdüğü için temelim de sağlamdı. Öğretmenimiz gelmediği günlerde arkadaşlarımın başına beni görevlendirirdi ve ben bildiklerimi anlatırdım. Sınıfımızda Teoman Yelkencioğlu, Vural Genç gibi Kandıralı olan çok sayıda arkadaşım vardı. Teoman bir gün evde bir kaza sonucu yanmıştı ve okula gelemedi, ben her gün okuldan çıkınca dersleri ona götürürdüm, anlatırdım. Teoman o sene sınıfını başarıyla geçti. Teoman’da aynı anıyı Kandıralılar Derneği’nin Kandıra’nın çınarlarına verdiği ödül törenindeki konuşmasında bahsetmişti.

*Son olarak gelecek nesillere, sevdiklerinize, tanıdıklarınıza neler tavsiye edersiniz?
Kandıra’yı ve Kandıralıları çok seviyorum. Yaşamım boyunca burada ismi geçmeyen çok sayıda gerek vefat eden gerekse hayatta olan arkadaşım ve dostlarıma teşekkür ediyorum. Gelecek nesillerin namuslu olmalarını isterim, beyinlerinde tasarladıkları ve yapmak istedikleri işleri tüm ayrıntılarıyla düşünmeleri ve sevmelerini, en güzel yanlarını, becerilerini ortaya koyarak o işe başlamalarını tavsiye ederim. Düşünmeden ani kararlarla iş yapmamaları, işlerini kazançlarını ellerine aldıktan sonra evlenmelerini tavsiye ederim. Bütün insanları çok seviyorum, yapacakları işlere insanca karar verip, namuslarıyla yürütsünler.

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
Şarkılara Konu Olan Kandıralı “Mahmure”
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑