Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Kültür

Şeker Meclis'te Akçakoca’yı andı

TBMM Genel Kurulunda söz alan Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli’nin tarihini anlatarak, 681'inci ölüm yıl dönümünde Kocaeli'ye ismini veren Akçakoca'yı anlattı

8 Şubat 2019 Saat: 10:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.631 kez okunmuştur

Şeker Meclis'te Akçakoca’yı andı
Şeker Meclis'te Akçakoca’yı andı

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin genel kurulunda söz aldı. Genel kurulda 5 dakikalık konuşma yapan Şeker, Kocaeli’nin tarihini anlatarak 681'inci ölüm yıl dönümünde Kocaeli'ye ismini veren Akçakoca'yı andı. Konuşmasında Şeker, “Akçakoca'nın Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi dönemlerini de görmesi, yaşaması, Osmanlı Devletinin kuruluşu aşamasına şahitlik etmesi ve devletin kurucu iradesini oluşturan alp ve sultanlarla birlikte mücadele vermiş bir kişi olması bakımından tarihimizdeki önemli bir şahsiyettir” diyerek, Akçokaca’nın hayatına ve Kocaeli tarihine değindi

OSMAN GAZİ’NİN SİLAH ARKADAŞI

Tarihçi Âşıkpaşazade'ye göre, Akçakoca'nın ailesi Kayı boyundan olup Ertuğrul Gazi'yle birlikte Horasan'dan Erzurum yoluyla Ankara bölgesine, oradan da Söğüt tarafına gelmişlerdir. Söğüt'ten Sapanca'ya, oradan Kandıra'ya kadar Sakarya Nehri boyunca fetihlerde bulunan ve Kocaeli'ye ismini veren Akçakoca, Osmanlı'nın kurucu beyleri Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Sultan Orhan'ın silah arkadaşı ve yoldaşıdır. Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi'yi Sakarya boylarında fetihlere gönderirken yanına Akçakoca'yı ve diğer Alpleri de yardımcı olarak görevlendirmiştir. Osmanlı tarihi yazarlarından İsmail Hakkı Uzunçarşılı "Akçakoca ise Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda hizmeti görülen aşiret beylerinden olup Osman Gazi'nin silah arkadaşıdır." diye ifade etmektedir. 

TARİHTE ‘KANDIRA’NIN FATİHİ’ OLARAK BİLİNİR

Konuşmasında Şeker, “1326 yılında Sakarya'nın batısına akınlar düzenleyen Akçakoca, Kandıra Araman'ı, Kandıra Kalesi'ni, Akmeşe bölgesini ve Sapanca Gölü çevresini fetheder. Akçakoca'nın göstermiş olduğu kahramanlık nedeniyle Orhan Gazi bu bölgeye "Koca ili" adını verir ve idaresini Akçakoca'nın yönetimine bırakır. 1326'da Kandıra'nın fethiyle adını tarihe "Kandıra'nın Fatihi" olarak yazdıran Akçakoca, Kandıra bölgesini sever, buraya yerleşir ve Nikomedia yani İzmit için yapacağı akınlarda burayı üs olarak kullanır” ifadelerine yer verdi.

ASIL HEDEFİ İZMİT’İ FETHETMEKTİ

Akçakoca’nın vefatından sonra ailesinin Gebze bölgesine yerleştiğine değine Şeker, “Osmanlı Beyliği topraklarını Sakarya Nehri boyunca genişleten ve ilk defa Karadeniz'e ulaştıran Orhan Gazi ve Akçakoca olmuştur. Akçakoca, Konuralp ve Abdurrahman Gazi'yle Samandıra ve Aydos Kalesi'ni de fethetmiştir.  Akçakoca'nın asıl hedefi Nikomedia yani İznikmit yani İzmit'i fethetmektir ancak ömrü vefa etmez, 1328 yılında 94 yaşlarında vefat eder, mezarı Kandıra Babaköy yakınlarındaki Baba Tepesi'nde bulunmaktadır. Akçakoca'nın vefatı sonrası ailesinin büyük bir kısmı Gebze bölgesine taşınır. Akçakoca'nın oğlu İlyas Bey Gebze'de ilim ve irfanla meşgul olur, Gebze'de bilimin gelişmesine ön ayak olur, cami, zaviye, kitaplık, tekke, medrese, mektepler yaptırır, hâlen ismiyle anılan cami, cadde ve resmî kurumlar bulunmaktadır. İlyas Bey'in oğlu Fazlullah da Gebze'de kadılık ve vezirlik görevlerinde bulunur, bilimin gelişmesine ön ayak olur. Her ikisinin de mezarları Gebze'de bulunmaktadır” dedi.

KOCAELİ’NE ADINI VERDİ

“Akçakoca ölümünden önce İzmit'in fethi için vasiyette bulunur ve bu vasiyeti Orhan Gazi'ye iletilir” diyen Şeker, “1337 yılında Orhan Gazi Abdurrahman Gazi'yle birlikte Nikomedia'yı yani İznikmid'i yani İzmit'i fetheder ve Akçakoca'nın vasiyeti de yerine getirilmiş olur. Orhan Gazi, Akçakoca ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği İzmit ve diğer fetihler sonunda İstanbul Boğazı'ndan Düzce'nin batısındaki Melen Çayı arasına kadar olan yarımadanın tamamı "Koca ili sancağı" olarak adlandırılır. Akçakoca ölünce Koca ili sancağının yönetimi 1337'de Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa'ya verilir ve Kocaeli'nin ilk yöneticisi olur. Cumhuriyetin kurulmasıyla Koca ili Kocaeli olarak değiştirilir ve ilk valisi 1924 yılında Mehmet Vehbi Demirel olur. Bu cennet vatanı bizlere yurt edinerek emanet eden şehit ve gazilerimizi şükranla, minnetle anıyor, Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑