Okul servislerindeki fahiş fiyat uygulamalarına karşı UKOME kararı ile yayımlanan çizelgenin dikkate alınması istendi. Milli Eğitim ve Kocaeli Valiliği, fazla ücret ödeyenlerden tüketici hakem heyetlerine başvurmalarını istedi.
2022-2023 eğitim ve öğretim yılı başlamadan en büyük sıkıntılardan biri servis ücretleri oldu. UKOME tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan fiyat çizelgesine rağmen servis firmaları ve okul servisi sahiplerinin fahiş fiyat talepleri üzerine Kocaeli Valiliği devreye girdi. Buna göre UKOME tarafından onaylanan tarifeyi uygulamayanlara yaptırım yapılacak. UKOME kararı öncesi servis anlaşması imzalayan vatandaşlar da tüketici hakem heyetine başvurarak verdikleri farkı geri alabilecek. Bunun yanı sıra, UKOME kararı ile servis ücretleri ile ilgili tüm ayrıntılar da belli oldu.
KİLOMETRE BAZLI
Eğitim dönemi başlamadan servis ücretlerinin belirlenmesi için 12 Ağustos’ta çevrim içi bir toplantı yapıldı. O toplantıda, okul servislerinde kilometre başı alınacak ücret belirlendi. UKOME kararı ile 0-1 kilometre arası 475 lira, 1-3 kilometre arası 490 lira, 3-5 kilometre arası 530 lira, 5-7 kilometre arası 590 lira, 7-10 kilometre arası 640 lira, 10-15 kilometre arası 690 lira, 15-20 kilometre arası 740 lira, 20-25 kilometre arası 790 lira olacak. Aylık ücretlere KDV eklenerek hesaplama yapılacak.
TÜM DETAYLARA YER VERİLDİ
Okul öncesi eğitim ile birlikte, ilk ve ortaokullar için rehber personel zorunlu olması nedeniyle aylık öğrenci başına 225 lira personel ücreti alınması da UKOME kararı ile onaylandı. Kararda ödenecek ücretlerin tamamının 9 ay üzerinden hesaplanacağı ibaresine yer verildi. Aynı zamanda peşin ödeme halinde yapılacak yüzde 5 indirim, aynı okula giden kardeşlerden birinci öğrenci için tam, ikinci için yüzde 10, üçüncü için ise yüzde 20 indirim uygulanması kararı alındı.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN
Ancak, UKOME kararına rağmen özellikle özel okulların servis işini alan firmaların bu kararı uygulamadığı ile ilgili veli şikayetleri sıklaştı. Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, UKOME kararının bağlayıcı olduğunu belirterek, velilerden bu karar üzerinden öğrenci kaydını yapmalarını istedi. Karar öncesi ya da karardan habersiz olarak kayıt yaptıran velilerden ise ödedikleri ücretlerin farkını almak için tüketici hakem heyetine başvurmaları istendi.