Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan Aydın sosyal medya hesabından Kandıra Karpuzu fiyatı üzerinden eleştiri yapanlara cevap verdi, çiftçiye sahip çıktı.
Bundan iki yıl önce Kandıra Karpuzu coğrafi işaret alarak ilçemiz için önemli bir değerin tanıtılmasına katkı sağlanmıştı. Kandıra karpuzunun tezgahlara indiği bu günlerde Çağdaş Kocaeli Gazetesi yazarı Nurettin Kolaylı’nın fiyatları eleştirmesine bir çok tepki geldi. Döngelli mahalle muhtarı Barış Yaşar ve Tarım ve Orman ilçe müdürü Aydın üreticinin sıkıntılarını belirtti.
Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan Aydın’ın üreticiyi sahip çıktığı açıklaması şu şekilde; Devletimizin politikalarından biride; tarımsal ve hayvansal üretilen ürünlerde, topraktan veya hayvansal işletmelerde üreticiden tüketiciye ulaşma esnasında aradaki fahiş fiyatlarla kâr eden aracıları devre dışı bırakmak. Hatırlarsanız pandemide sebze ve meyveler bir dönem belediyeler aracılığıyla tüketicilere ulaştırıldı.
Coğrafi İşareti olan Kandıra Karpuzu üreticilerimiz aslında bu politikayı yerelde gerçekleştiriyor. Aradaki aracıları çıkarıyor. Bunun içinde ayrı bir emek veriyor. Üreticilerimiz ailece ekiyor, sulamasını yapıyor, hasadını yapıyor. Bundan sonra ayrı bir emek vererek üretimin dışında yine ailece traktörüne koyuyor, günde 3- 5 karpuz satabilmesi için akşama kadar traktörün yanında bekliyor.
Yani bir üreticimiz aynı anda 3 kişinin işini yapmış oluyor. Hem fiziksel hem de ekonomik çaba sarf ediyor, emeğini veriyor. 11 tl ye satıyor en azından zarar etmiyor ki bir sonraki sene tekrar ekiyor. Burada hasadın dışında ürünleri satmak için bir işçilik var, traktör amortismanı var, ürününü satmak için zaman kaybı var vs vs. Tabiki 11 Tl ye satacak zarar etmeyecek, bir sonraki sene zevkle tekrar ekecek...
2.durum ekonomiyi bilen arz talep dengesini bilir. Bir ürün iyi kaliteli bir ürünse tüketici talep eder... Üründe talep fazla olursa arz sabit, talep fazla olur. Tabi ki talep fazla olan ürün ,talebi az olan ürüne göre daha değerli olur.. Kandıra Karpuzumuz gibi..