Başta şeker olmak üzere birçok kaleme gelen zam, tatlı fiyatlarını da etkiledi. Tatlıya ortalama yüzde 25 oranında zam yapıldı. Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel bu zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Son günlerde şeker başta olmak üzere birçok kaleme gelen zamlar tatlıcıları yeni zam konusunda zorunlu kıldı. Üst üste gelen zamlar nedeniyle, Kocaeli Pastacılar Odası üyeleri ayakta kalabilmek için fiyat tarifesini güncelledi. Yeni tarifede soğuk baklama ilk kez yer aldı, fiyatı en fazla artan tatlı da 35 TL artışla Havuç Dilimi oldu. Yeni fiyat tarifesinde fiyatı düşen tatlı olmadı, fiyatı aynı kalan tek tatlı şöbiyet oldu. Yeni tarifedeki en uygun fiyatlı tatlı ise tulumba. Ancak tulumbanın fiyatı da önceki tarifeye göre yüzde yüz arttı.
TEDARİK NOKTASINDA ZORLANILDI
Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel, şeker fiyatlarına gelen zammı değerlendirdi. Başkan Aysel, “Şekerdeki fiyat artışları nedeniyle özellikle küçük esnaf mağduriyet yaşadı. Esnafımıza da bir şey diyemiyoruz çünkü şekerde de stokçular var. Geçtiğimiz günlerde benzer sıkıntıyı yağ ve unda yaşarken şimdi de şekerde yaşamaya başladık. Küçük işletmeler tedarik noktasında zorlandı. Tür-Şeker bayilere 270 lira, 290 lira seviyelerinde şeker veriyordu, bu şeker markete 400 lira seviyelerinden çıkıyordu. Bu şeker bizim esnafın işletmelerine 600 lira seviyelerinde ulaşmakta” dedi.
SIKINTI YAKINDA ÇÖZÜLECEKTİR
Başkan Aysel şöyle devam etti: “Bu durum bizim esnafımız için sıkıntı oluşturmakta. Bunun üstesinden gelmek için çalıştık. Fiyatı biraz aşağıya çektirdik. Belli firmalar ve kişiler belli avantajları sağlayarak şekere gerçekten ihtiyacı olanları mağdur etti ama bu durum yakında çözülecek çünkü federasyonumuz ve TESK çalışmalarını gerçekleştiriyor. Gelen zam bizim esnaf grubunu çok etkilemiyor çünkü bu zam market grubuna geldi, bizi etkilememe nedeni işletme belgemizde pastane yazıyor olması. Pastaneler şekeri zaten 700 lira seviyelerinde, yani yüksekten alıyordu.
PARA KAZANMA PEŞİNDE DEĞİLİZ
Tatlı fiyatlarında yeni tarifemizi belirledik. Fiyatlarda ortalama yüzde 25 civarında artış yapmak durumunda kaldık. Bu fiyat artışı kararını almamızdaki neden artan maliyetler ki eski fiyat tarifemiz üzerinden epey zaman da geçmişti. Güncel fiyat tarifemizi son şeker zammından önce almıştık, o dönemde elektriğe ve doğalgaz fiyatlarına da zam gelmemişti. Esnaf abilerimizle istişare ederek hareket ediyoruz. Vatandaşımız küçük esnafın para kazanma peşinde olmadığını bilsin, farklı mecralar para kazanmanın peşinde. Küçük esnaf işletmesini döndürsün, eleman parasını ödesin ve akşam eve ekmek götürebilsin, derdi bu.
SATIN ALMA KOOPERATİFİ KURULACAK
Esnaf odası olarak esnafımızın içinde olduğu durumdan bir nebze olsun kurtulması için satın alma kooperatifi kuracağız. Önümüzdeki günlerde, çok kısa süre zarfında bu kooperatifimizi kuracağız. Bu kooperatifimiz bazında ilk olarak 10 kalemde işlem yapacağız ki bu kooperatif üyelerimizin de içinde yer alabileceği bir kooperatif olacak. Üyelerimiz kullandıkları ürünleri bu kooperatif üzerinden alabilecek, bu sayede üyelerimizin alım gücüne katkı sağlayacağız. Kooperatif odanın bünyesinde faaliyet gösterecek. Fiyat artışlarıyla mücadeleyi anacak böyle sağlayabiliriz.”