Kocaeli Master Planı için hazırlıklara başlayan Büyükşehir Belediyesi, plana altlık oluşturmak amacı ile Turizm Şurası düzenledi. Başkan Büyükakın, Kocaeli ile ilgili bir hayallerinin olduğunu ve onu gerçekleştirmek için ortak aklı, birlikte hareket
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Politikaları ve Araştırmalar merkezi tarafından düzenlenen Kocaeli Turizm Şurası, Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ümit İlbayı, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, YRP İl Başkanı Mehmet Aras, turizm firmaları, dernekleri ve protokol üyeleri katıldı.
ORTAK AKILLA HAREKET EDECEĞİZ
Turizm ile ilgili tüm tarafların bir araya geldiği şuranın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Turizm Master Planı'na altlık oluşturmak için bir şura yaptıklarını söyleyen Büyükakın, “Ortak akıl ile çalışmak için herkes burada. Ortak akıl aynı zamanda istişare aklıdır. Farklı fikirler birbirini tetikler. Master Planı için burada söylenen her şey çok kıymetli olacak. Uzmanlık çalışmalarında gözden kaçan şeyler olabilir. Ama farklı fikirlerin olması görünmeyen şeyleri de görmemizi sağlayacak. Bugün Kocaeli kokan, gri bir kent, burada turizm yapılır mı? Daha müsilaj sorununu da çözmeden bunu konuşuyorsunuz denebilir.
BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Ben tam da bunu severim. Aslında her tehdit beraberinde bir fırsattı getiriyor. Biz müsilaj meselesini fırsata çeviriyoruz. Yeniden düşünmeyi başarıyoruz en azından. Müsilaj bize birlikte hareket etmemiz gerektiğini gösterdi. Dünyanın yeni meseleleri yeniden düşünülmeli ve birlikte hareket etmeyi gösteriyor. Kocaeli’nin bundan sonra alacağı yol için birlikte düşünmemiz gerekiyor. İyileştirmek için de bunu yapmamız gerekiyor.
KOCAELİ İLE İLGİLİ ALGI SORUNU VAR
Kocaeli ile ilgili bir algı sorunu var. Kirli bir şehir algısı var. Oysa onun üzerinden çok sular aktı. Kocaeli’nin yüzde 50’si orman. Yüzde 29’u tarım arazisi. Yüz ölçümümüzün sadece yüzde 1 buçuğu sanayi ve ticaret alanı. İki denizi ve bir gölü var. Uluslararası karavan destinasyonu alanı. Kartepe’de, Kandıra’da muhteşem destinasyon alanları var. Gebze denilince sadece sanayi akla geliyor. Hanibal’ın mezarı, Fatih’in otağı, Ballıkayalar var. Doğa sporlarına elverişli bir şehir, içinde yelkenli yarışlarının yapıldığı bir Körfez, dalga sörfü yapılacak Babalı var. Burada bunların yapılacağına inanıyorum.
YENİDEN HAYAL EDİN
Burası endüstrinin başkenti. İlerleme olan yerlerde ilerleme için kaynak ayrılabilecek yerlerdir. Evet, tehditler var. 200 bin kamyon geçiyor bu kentten. Ama bu kamyonları lojistik alanda koordine edecek bir kent. Kocaeli’nin geleceğini yeniden hayal etmenizi sizden bekliyorum. En rahatsız edici sorularla tartışmalarınızı yapmanızı, bizi en iyi yönlendirecek sorularla gelmenizi istiyoruz. Buradan çıkacak fikirleri hayata geçireceğimize inanın” dedi.
YANLIŞ ALGI BERTARAF EDİLMELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın “Kocaeli’nin yanlış bir algı ile anıldığı” fikrine katıldığını belirten Vali Seddar Yavuz, “111 fabrika bacasını anlık ölçüyoruz. 13 noktada hava kalitesini ölçüyoruz. Tüm OSB’lerimizin arıtma tesisleri var. 2 OSB’miz kendi proses sularını kullanıyor. Dolayısıyla olgu ve algı arasında fark var. Bu nedenle yanlış algıyı bertaraf etmemiz gerekiyor. Pandemi bize gösterdi ki büyük metropollerde yeni oluşumlara ihtiyaç var.
KAMU OTORİTESİNİ ZORLAYIN
Kandıra yolunun çok hızlı bir şekilde inşaatı devam ediyor. Diğer taraftan Şile-Ağva yolu yapılacak. Böyle baktığınızda İstanbul size 15-20 dakikaya gelecek. Kocaeli’nin çok güzel tarihi ve doğa yapıları var. Hizmet sektörünü geliştirebiliriz. Bu sektörde istediğimiz noktada değiliz. Şuradan kamu otoritesini zorlayan fikirler çıkmasını bekliyorum. Çevre sorunlarının turizm yoluyla daha rahat çözülebilecek önemli bir katkı da olabilir. Konaklama, yeme ve içme mekanlarını yeniden ele almak gerekiyor” dedi.
MASTER PLANI EKİM’DE BİTECEK
Şurayı yapan I Mean It Ajansın Başkanı Emrah Yücel, markaların oluşmasında algının nasıl yönetileceği ile ilgili bir sunum yaptı. Ajansın Türkiye Koordinatörü Nazlı Kaya ise Kocaeli’nin mevcut durumunu anlattı ve nasıl bir çalışma yapacaklarını anlattı. Kocaeli’de değer analizi yaptıklarını söyleyen Kaya, “376 adet kültürel varlık, doğal değer belirledik. Kocaeli’de 7 turizm teması belirledik. İl içinde, il dışında ve ülke dışında anketler yapıldı” dedi. Kaya, master planının Ekim ayına kadar tamamlanacağını belirtti.