Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisi’nin temelini bugün Başiskele’de attı.
Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’ndeki Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) bu proje dahilinde Ekstrafksiyon Tesisi hayata geçirilmişti. Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Türkiye’ye örnek olacak önemli bir yatırımı daha hayata geçirdi. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında Başiskele Kullar Sebze ve Meyve Hali’nin yanında distilasyon tesisinin temeli atıldı. Temel atma törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Kocaeli İl Tarım Ve Orman Müdürü Yüksel Çil, Kırsal Tarım Ve Aromatik Bitkiler İl Koordinatörü Abdullah Köktürk, Genel Sekreter Yardımcıları Sadık Uysal, Hasan Aydınlık ve Mustafa Altay, SEKA Park Genel Müdürü Bayram Karakuş katıldı.
SU BUHARI YÖNTEMİ KULLANILACAK
Tesiste; su buharı yöntemi kullanılarak uçucu yağlar elde edilecek ve Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisi olacak. Dünyanın da sayılı tesisleri arasında yer alacak olan bu tesiste ilk etapta 6 tank 18.000 kg/gün ürün işleme kapasitesi ön görülüyor. Sonraki dönemlerde tank sayısının 24’e çıkarılması ve ürün işleme kapasitesi 72.000 kg/gün olarak planlanıyor. Tesisin bina yapımı devam ederken, makine ekipman ihalesine çıkılacak ve inşaat bitiminden hemen sonra distilasyon tesisi kurulumu, makine ekipman yerleşimine başlanacak olup proje önümüzdeki yıl Mayıs ayında sürecin tamamlanması hedefleniyor.
94 ÇİFTÇİ İLE SÖZLEŞME YAPILDI
Bugün itibariyle TABİP projesi kapsamında; 94 çiftçi ile sözleşme yapıldı. 84 çiftçinin fide dikim işlemleri tamamlanırken, 10 çiftçinin dikim işlemi sonbaharda yapılacak. 1000 dekar civarı alanda biberiye dikimi yapıldı. 150 dekar civarı alan için sözleşme yapıldı, sonbaharda dikimleri yapılacak. Ayrıca yeni kayıtlar alınmaya devam ediliyor. Bugün itibariyle çiftçilere 600.000 TL civarı ödeme yapıldı. Bu yıl sonuna kadar yaklaşık 1.5 milyon TL civarı çiftçi ödemesi yapılacak. TARSİM Sigorta İşlemleri Kandıra 1.Kısımda Fide dikimi gerçekleştirilen arazilerin; Yıllık Bitkisel Ürün Sigorta poliçeleri de karşılandı.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”
Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilk konuşmayı yapan isimdi. Özlü, “Böyle bir yatırımın ilçemizde gerçekleşmesinden ötürü çok mutluyuz. Biz üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olacağız. Sayın Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ederiz böyle bir yatırımı hayata geçirdiği için” dedi.
“YÜKSEK KAZANÇ SAĞLAYACAĞIZ”
Proje hakkında bilgi veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, şunları söyledi:
“- Tıbbi Aromatik Bitki Projemizde asıl amaç çiftçimize katkı sunmaktır. Çiftçimizi ekmeye alışık olduğu bir ürünün dışında farklı bir ürün olsun istedik. Katma değeri de yüksek olsun dedik. Üretimden tüketime bütün safhayı organize edeceğiz. Böyle yaparsak üretim yapanlara daha yüksek bir kazanç sağlarız. Bu şekilde yola çıktık. Arkadaşlar çalışmaları yaptı. Tıbbi aromatik bitkiler öne çıktı. 3 tür seçildi. Çiftçilerle görüştü, toprak analizi yapıldı. TÜBİTAK MAM’da geçen bir tesis kurduk. Orası ileri teknoloji ile çalışan bir tesis. Bugün distilasyon tesisi yapıyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerin yağları çıkartılacak. Bu tesis Türkiye’nin en büyük tıbbi aromatik bitki işleme tesisi olacak. 16 milyon 600 bin lira bu yatırımın bedeli. Bitkilerin yağının çıkarılmasının yanı sıra belli türlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
“YAĞ BORSASI KURMAMIZ GEREKİYOR”
İlk etapta günde 18 bin kilogram işleme kapasitesi oluşturulacak sonra günde 72 bin kilograma kadar işletme kapasitesine ulaşacağız. Önümüzdeki sene binanın bitimi gerçekleştirilecek. Şimdiye kadar 1000 dekar biberiye ekildi. 84 çiftçinin fide dikimi tamamlandı. Yeni şeylerin yapılması ayrı bir çaba gerektiriyor. Çiftçiye satın alma garantisi veriyoruz. Ürünleri aldıktan sonra TÜBİTAK MAM’daki ve buradaki tesisimizde yağ çıkarma çalışmalarını yapacağız. Bu işlemlerin yanı sıra yağ borsası kurmamız gerekiyor. Türkiye’nin yağ borsasından aldığı pay olması gerekenin altında. Biz aslında 2 tane fabrika kurmuş oluyoruz.
“TARIMA GÜÇ KATACAK”
Çiftçimizin alın teri Türkiye’ye ilaç olacak. Arkadaşlarımız sabırla çalışmalı. Bu projeye inanmalıyız. Bu aslında çiftçilerimizin yarınları için kurtuluş umudu. Buna çok inanıyoruz. Bu çalışmadan biz kar gütmüyoruz. Sizler de bu çalışmaya gönlünüzü verin, inanın. Bu tesiste yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırım var. Sekapark A.Ş buradan bir kar gütmüyor. Bu tesisin, yapılacak bilimsel çalışmaların tarıma güç katmasını temenni ediyorum.”