Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Yetkililer Ankara’dan Bu sesi duyar mı? Orman Köylüsü Kandıra

Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Musa Yener’den meramını anlatan orman köylüsünü ayakta tutacak proje değişikliği talebi.

7 Aralık 2019 Saat: 22:36
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 4.393 kez okunmuştur

Yetkililer Ankara’dan Bu sesi duyar mı? Orman Köylüsü Kandıra
Yetkililer Ankara’dan Bu sesi duyar mı? Orman Köylüsü Kandıra

Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Musa Yener’den meramını anlatan orman köylüsünü ayakta tutacak proje değişikliği talebi.

Yetkililer Ankara’dan bu sesi duyar mı bilmiyoruz?

Sosyal Medya hesabından paylaşımını noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

Birlikte güçlüyüz Kocaeli’nin Sesiyiz.

Yazı uzun ama okumaya değer.

Hep Millet dedik Kandıra yemyeşil ormanlarla kaplı bir ilçemiz.

Geçmişte dönemin Orman bakanı Sayın Osman Pepe’ye Köylü pazar satışını kaldırmayın gözü gibi baktığı ormana yaşı kesimi geldiğinde yasal izinle takipçisi olun Baltalık tabir edilen ormanlarımız.

Özellikle ormanların yoğun olduğu kestane, meşe, koca yemiş, Taflan ağırlıklı Pınarlı, Beylerbeyi, Antaplı, Bollu, Bağırganlı, Babadağı’ndan, Babalıya olan bölgelerde Koruya tahvil Koru olması ormanı yok eder dedik.  Kestane ormanlarında köylüler yüzlerce ton kestane toplayıp satıyorlar.

Kps olsun 20 yılda bir bölme bölme düzenli kesim yapılsın,ormanlar genç kalsın dedik olmadı.

Sakalımız yoktu dinleyen de olmadı sonuç İstanbul sınırından beri hastalık bulaşan Kestane ağırlıklı ormanlar kurumaya yüz tuttu. Yüz yıllardır meyvesinden faydalandığımız ormanları tek meyve vermez oldu.

Sağ olsun orman işletmeleri harıl harıl çalışıp hastalığı teşhis edelimi önüne geçelim noktasında uğraş içinde. Maalesef hala çözüm yok. Yine diyorum özellikle Karadeniz sahili yer yer on kilometre güneye tekrar düzen değiştirmeli.

Baltalıkla vasfında Köylü pazar satışı olarak  düzenli kesimi  yapılmalı üç beş yılda hızlı büyüyen genç kestane ormanlarımıza tekrar kavuşmalıyız .

Sahayı bilmek tecrübelerden faydalanmak gerek yapıldı denendi uygulandı sonuç yok.

Tekrar gözden geçirilip yanlıştan dönmek. 

Ürününden totalde yüz binler kazanan. Bal üretiminden yüz binler geliri olan orman köylüsü mağduriyeti giderilir mi Türkiye’nin en iyi kestane balı çıkan bölgemizde ne bal kaldı ne balcı ne köylü kaldı ne hayvancı ( paylaşılan resim geçmişte işletme şefleriyle orman yakacak odun meseleleri tartışırken ) maalesef ki maalesef bu konuda Muhtarlar haklarını gerekli mercilerde aramamışlardır. Ya da arayamamışlardır ve sonuç köylü tüm haklarından mahrum edilmiş müteahhitlerle sanayiciler  kesimler yaptırıp devlet de kazanç sağlamıştır.

Köylü göç verip köyler boşalmış, asgari ücretle şehir yaşantısında çırpınıp durmaktadır.

Aynı şey kanatlı hayvanda doğal koşullarda hindi tavuk yetiştiriyoruz vitrinde satmak yasak süt öyle yumurta öyle kanatlı hayvan birliği kuralım dedik yok efendim Kocaeli’de var kuramazsınız nerde var sanayi kümesi kanatlılarında eee si de var o ne peki aslında kanatlı hayvanı merada yetiştirmek yasak.  Nedenmiş

Hani kuş gribi diye bütün kümes hayvanlarını yok ettirdiler ya canlı canlı ondan beri ancak idare ederek idare ediyoruz.

Tarım ve Orman Bakanımız sesimizi duy Milli Eğitim de Bakan değişiminde yönetmeliklerde değişiyor ya buda o kadar önemli köylerde ne okul kaldı ne öğrenci gelecekte filim çevirmek için boş mekanlar yaşlı insanlar kaldık.

Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Musa Yener

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑