Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Dönmez İnşaat (Sağ 5)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Zekeriya Özak; Bu fırsatı kaçırmayın!

İmar ve iskan sorunu bulunan, kaçak, ruhsata aykırı eklentiler ve benzeri sorunlar nedeniyle bugüne kadar tapu, resmi belge alamayanlara yönelik başlatılan ‘İmar Barışı’ uygulamasına vatandaş büyük ilgi gösteriyor

19 Haziran 2018 Saat: 01:59
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 5.323 kez okunmuştur

Zekeriya Özak; Bu fırsatı kaçırmayın!
Zekeriya Özak; Bu fırsatı kaçırmayın!

Ramazan Bayramı’nda da e-devlet üzerinden devam eden müracaatlarda bugüne kadar 500 bin civarında başvuru yapıldığı açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bilgilendirdiği ‘İmar Barışı’ konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak da açıklama yaptı, “Bu fırsatı kaçırmayın” dedi. Özak, ilimizdeki 285 bin binadan yaklaşık 70 bininin ruhsatının olmadığını veya ruhsata aykırı olduğunu belirtti. İmar Barışı’nda başvurular 31 Ekim’e kadar alınacak. Yapı Kontrol Belgesi’nin alınması için belirlenecek ödemeler ise 31 Aralık 2018’e kadar yapılabilecek.

İMAR BARIŞI’NDA MERAK EDİLENLER -İMAR BARIŞI HANGİ YAPILARI KAPSAR?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıları kapsar. Ayrıca yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış yapılar da yararlanabilecek. 

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI KİM TARAFINDAN, NEREYE YAPILIR?

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilleri tarafından,  Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara e-Devlet şifresi ile yapılır. e- Devlet üzerinden Yapı Kayıt sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulmasıyla müracaat yapılabiliyor.

İMAR BARIŞI İÇİN HANGİ TARİHE KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK?

Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Ancak süreyi bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili.  Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise 31 Aralık 218’e kadar ödenmek zorunda.

-İMAR BARIŞI SÜRECİNDE ÖDENECEK OLAN YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ NASIL BELİRLENECEKTİR?

-Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3'ü, ticari kullanımlarda yüzde 5'i olacak şekilde belirlenir. Arsa rayiç bedeli ilgili belediyesinden öğrenilebilecek. Yapı yaklaşık maliyeti ise bakanlık tarafından yapı grubuna göre belirlendi.

-YAPI KAYIT BELGESİ NE SAĞLAYACAK?

1. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

2. Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

3. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilir.

4. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.

5. İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.

-İMAR BARIŞI KAPSAMINDA KAT MÜLKİYETİ KURULABİLECEK Mİ?

Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tüm maliklerin muvaffakını alarak tapuya müracaat edecek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra kat mülkiyetine esas mimari proje, zemin tespit tutanağı, yapı kayıt belgesi, yönetim planı gibi evrakları hazırlatıldığında kat mülkiyeti kurulabilecek.

-BAŞVURU YAPILDIĞI TAKDİRDE YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ NE ZAMANA KADAR YATIRILABİLECEK?

Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. Süreyi bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili.

-İNŞAAT HALİNDEKİ KAYITLI OLMAYAN YAPILARDA NASIL İŞLEM UYGULANACAK?

31.12.2017 tarihi itibari ile bitmiş kısımlar için ilave inşaat alanı eklenmemek şartı ile yapı kayıt belgesi verilebilecek.

-HANGİ YAPILAR İMAR BARIŞI'NDAN FAYDALANAMAYACAK?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.  Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.  3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar. ( İstanbul Bogazı Sahil Şeridi ve Boğaz Öngörünüm Bölgesinin bir kısmı, İstanbul Tarihi Yarımadanın bir kısmı ve Çanakkale savaşları Gelibolu ilgili tarih alanı)

-HAZİNE TAŞINMAZI VEYA BELEDİYELERİN ÖZEL MÜLKİYETİ ÜZERİNE YAPILMIŞ OLAN YAPILAR İMAR BARIŞI'NDAN FAYDALANABİLECEK Mİ?

Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı'ndan faydalanabilecek. Belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilir. Böyle bir durumda, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri talebi üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek koşulu ile taşınmazlar belediyelerce doğrudan satılır.

-YAPI KAYIT BELGESİ NE ZAMANA KADAR GEÇERLİDİR?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑