KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin sanılanın aksine “sanayi yoğunluklu” bir kent olmadığını kaydederken, “Sanayicilerin yatırım taleplerine yanıt veremiyoruz. Kocaeli’ye yeni OSB ve sanayi alanları şart” dedi
Gazete yöneticileri ve köşe yazarlarıyla bir araya gelen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’ nin yeni OSB ve sanayi alanlarına ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin sanılanın aksine “sanayi yoğunluklu” bir kent olmadığını kaydederken, “Sanayicilerin yatırım taleplerine yanıt veremiyoruz” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a yeni alanların belirlenmesi çağrısında bulundu.
ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yeni sanayi alanlarının oluşturulması ile ilgili basın mensupları ile bir araya geldi. Zeytinoğlu ülkemizden ve dünyadan istatistiki bilgilerle Kocaeli’nin yeni sanayi alanlarına duyduğu ihtiyacı anlattı. “Birçok yatırımcı ilimizde yüksek arazi fiyatlarına rağmen yer arıyor ama bulamıyor.” diyen Zeytinoğlu, “ Ülkemizin yatırıma bu kadar ihtiyacı olduğu bir dönemde yatırımcıya yok diyemeyiz. Bu konuda Ankara ve ilimiz nezdinde çözüm çalışmaları acilen yapılmalı. İlla da şurası olsun demiyoruz, Kandıra olabilir, Körfez olabilir, Kartepe olabilir” dedi.
KARŞILARTIRDI
Zeytinoğlu açıklamasında“ Ülkemizin yüzölçümü 78 milyon hektar, bunun sadece 278 bin hektarı yani binde 3.6’sı sanayi alanı. Sanayileşmiş ülkelerde örneğin Almanya’da bu oran yüzde 4.4, İtalya’da yüzde 2.85. 339 bin 700 hektar yüzölçümü olan ilimizde ise 6 bin 487 hektar sanayi alanı var. Yani bizim ilimizin yüzölçümünün yüzde 1.9’u sanayi alanı. Bunun 4 bin 30 hektarı OSB, 87 hektarı Küçük Sanayi Sitesi, 116 hektarı Serbest Bölge ve 2 bin 254 hektar da diğer sanayi alanları.
TÜRKİYE 7. SIRADA
Kocaeli bir sanayi şehri olarak tanımlanıyor ama sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il içinde 13. sıradayız. Ankara, Konya, Sivas, Bursa, Tekirdağ, Adana, Eskişehir ve Gaziantep gibi iller bizim önümüzde. Yüzölçümümüz küçük. O açıdan baktığımızda bile ancak 2. sıradayız. Son 10 yılda sanayileşen Düzce yüzde 2.42 ile bizim önümüzde. OSB alanlarında da Türkiye’de ancak 7. sıradayız.
UFAK BİR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR
Tüm bu verilere karşın Kocaeli lojistik ve 35 liman ve iskele imkanları ile Türkiye’nin dünya ile rekabet etmesini sağlayan bir lokasyonda bulunuyor. 2021’de limanların ilimiz gelirlerindeki payı yüzde 65 civarında. Kocaeli vergi gelirleri içinde ithalden alınan KDV vergisinin payı yüzde 65 civarında. Toparlamak gerekirse Türkiye imalat sanayisine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz bu orana göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor.
YENİ ALANLAR İSTİYORUZ
Bu nedenle de arazi fiyatlarının çok pahalı olmasına rağmen sanayicinin ilgisi çok yüksek. Yerimiz yok diyemeyiz, dememeliyiz. Ancak demek zorunda kalıyoruz. Sakarya ve Düzce hızla gelişirken biz arazi üretemediğimiz için geride kalıyoruz. Bakın ilimizde iki fabrikası bulunan bir yabancı yatırımcı, fabrikalarını birleştirmek büyük bir fabrika yapmak istiyor ama yer bulamıyor. Böyle çok örnek var. Bu nedenle yeni sanayi alanları oluşsun istiyoruz. Kocaeli’ye talep var ve geri çevirmemeliyiz. Yıldız Demir Çelik de ÇED sürecini tamamlamak koşuluyla yok denemeyecek yatırımdır.
YÜZDE 60’SI EVSEL ISINMA
Elbette yatırım yapacaklar çevre meselesine dikkat etmek zorunda. Ve de denetimlere her aşamada açık yatırımlar olmalı. Türkiye’de 650 sanayi bacası denetleniyor, bunun 120’si Kocaeli’de. Zaten bu denetimler ilk olarak Kocaeli’de başladı. İzmit Körfezi uçakla denetleniyor. Bunlar çok ileri denetim uygulamaları. 13 hava kalitesi izleme istasyonumuz var. Yüzde 100 diyemem ama sanayici çevre konusunda üzerine düşeni yapıyoruz. Örneğin en kirli havası olan Dilovası’nda hava kirliliğinin yüzde 60’ı evsel ısınma ile ilgili. Çünkü kömür kullanılıyor. Ama sanayi hep gündemde…
YATIRIM GEREKİYOR
Bakın iş en önemli meselelerden biri Almanya’da 45 milyon çalışan varken biz aynı nüfusa sahipken, üstelik en az 10 yaş ortalamada daha genç bir nüfusa sahipken 30 milyon çalışanımız var. Demek ki iş alanlarına ihtiyacımız var. Son verilerde işsizlik düştü ama çalışan sayısı da düştü. Bunlar önemli rakamlar. Diğer yandan havalimanımız var. İşlevsel olmalı Sakarya ve Düzce’nin potansiyelini de katarak geliştirebiliriz.” ifadelerini kullandı
TEKRAR ADAY OLACAK
Yaklaşan KSO seçimleri ile ilgili de konuşan Ayhan Zeytinoğlu, KSO seçimlerinin 3 Ekim’de yapılacağını hatırlatarak “KSO başkanlığı için tekrar aday olacağım” dedi. 1989 yılında Kocaeli Sanayi Odası’nın kuruluşunda görev alan Zeytinoğlu, yönetim kurullarında sürekli görev yaptı. 1995 yılında Başkan Vekili olan ve Ocak 2009’da Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Zeytinoğlu, Mayıs 2013’de ve Nisan 2018’de gerçekleştirilen seçimlerde de tekrar seçilerek Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Zeytinoğlu tekrar seçilirse 4. kez KSO Başkanı seçilmiş olacak.