Kandıralılara müjde! Manda yoğurdu artık tescilli

18 Aralık 2023 Saat: 20:55
Kandıralılara müjde! Manda yoğurdu artık tescilli
Veysel Yiğit duyurdu, Kandıra’nın meşhur manda yoğurdu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescili aldı. Kocaeli'de toplam sayı 13'e çıktı

Türkiye’de illere ait tarım ve kültürel değerler “Coğrafi İşaret” verilerek koruma altına alınıyor. İşaret alan ürünler, Türk Patent ve Marka Kurumu sayfalarında yayınlanıyor. Kocaeli’de bu yıl Karamürsel Simit Dolması’nın ardından Kandıra yoğurdu da coğrafi işaret alan ürünler olurken, ilimizde coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı 13’e yükseldi.

KANDIRA’DA 4 OLDU

Kocaeli’de sırasıyla; İzmit Pişmaniyesi, İzmit simidi, Gebze Bayram Çöreği, Hereke Yün El halısı, Hereke Yün İpek el halısı, Hereke İpek Halısı, Kandıra Bezi, Kandıra Dartısı, Kandıra Karpuzu, Karamürsel Sepeti, Nüzhetiye Bebeği, Kandıra Manda yoğurdu ve Karamürsel Simit Dolması, coğrafi işaret alan ürünler oldu.

VEYSEL YİĞİT BÖYLE PAYLAŞTI
İzmit Kandıralılar Derneği Başkanı Veysel Yiğit konuyla ilgili şunları kaydetti: Kandıra’ da Geleneksel Yöntemlerle elde edilen ve ülkemizce bilinen ‘Kandıra Manda Yoğurdu’ Türk Patent ve Marka Kurumunun 1474 Tescil Numarası ile 26.09.2023 tarihinde Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır.

ÜRETİM YÖNTEMİNİ ANLATTI
Mandalardan sağılan sütler süzülür, kaynatılır ve kaplara dökülür. Dökme işlemi, yüksekten yapılarak sütün köpürmesi ve kalın bir kaymak tabakası oluşması sağlanır. Üzerine, coğrafi sınırda “gözef” olarak adlandırılan delikli süzgeç konularak 4 saat soğumaya bırakılır. Geleneksel yöntemle mayalanan yoğurtta ”kara maya” olarak adlandırılan önceden kalan Kandıra Manda Yoğurdu maya olarak kullanılır. 4 saat soğuduktan sonra kâselere 10-20 g mayalık yoğurt konup mayalanması için 4 saat bekletilir. Soğuduktan sonra kâselerin kapakları kapatılarak satışa hazır hale getirilir.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten coğrafi işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilmektedir.

MENŞE ADI
Bir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade eden menşe adı, üretim, işleme ve diğer aşamaların belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.. Menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağa sahiptir.

MAHREÇ İŞARETİ
Mahreç işareti, belirli bir coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ürünlerin belirli aşamalarının o bölgede gerçekleşmesini ifade etmektedir. Bir ürün, hammaddesi veya üretim sürecinin yöresel özellikler taşıdığı durumlarda, diğer aşamalar da aynı coğrafi alanda gerçekleştirilebilmektedir.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız