Kandıra’da esnaf kendi derdine düşmüş, köydeki üretici ise seçimlerden bana ne çıkar, devlet bana ne gibi destek olur, nasıl bir müjde verir diye güzel haber bekliyor.
Kandıra’nın bilindiği gibi on beş bin Kandıra merkezde nüfusu bulunurken köylerde ise otuz beş bin nüfus yer alıyor.
Bu otuz beş bin nüfusun büyük bir çoğunluğu fındıkla geçimini sağlıyor. Fındık ise üreticinin yüzünü nedense birkaç dönemden beri bir türlü güldürmüyor.
Kandıra’da tarım bitti bitiyor. Daha çok üretici köylerde para eden sebze, meyve ve hayvancılığa yöneliyor.
Burada da istediklerini bulamayınca Kandıra’dan farklı il ve ilçelerine göç ediyor.
***
Kandıra’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerle ve üreticilerle küçük bir analiz yaptık.
Kandıra’nın 60 hanelik köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan bir vatandaş köyünde yaşananları şu şekilde anlatıyor;” Köyümüz 60 hane, hiçbir hanede hayvan yok, tarım da tamamen bitti, sadece bahçelere genel ihtiyaçları olan sebzeleri ekiyorlar onun dışında tarlalar boş duruyor.
Köyümüzün büyük bir kesimi fındıkla geçimini sağlıyor. Gübre ve mazot desteklemesi yeterli değil, fındık fiyatı on beş liradan aşağı olursa üretici para kazanmaz. Sadece yevmiye sini çıkarmış olur” dedi.
***
Kandıra’nın yine farklı bir bölgesinden bir üretici; “Köyümüz 50 hane, 45 hanesi hayvancılıkla uğraşıyor. Herkesin tarlasında mısır, ayçiçeği, buğday yanı sıra hayvanları içinde arpa, yonca gibi ürünler ekilip biçiliyor.
Gübre aldı başını gidiyor. Mazot hakeza. Yemler desen uçuyor.
Üretici bunun altından kalkmak için gece gündüz çalışıyor.
Geçen yıl bir hayvan kestirdim 32 lira. Bu yıl ise, 30 liradan daha aşağılara düştü.
Geçen yıl sütün litresi 1 lira idi. Bu yıl ise, 1.20 kuruş.
1 yılda üreticinin gübreye, mazota, yeme gelen zama bakın üreticinin mahsülü yerinde sayıyor.
Üretici bu işin içinden çıkabilirse çıksın. Devletimizden Tarım ve Hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilere yeteri kadar destek vermesini bekliyoruz”. dedi.
Şunu da söylemeden edemeyeceğim,”Gübreyi özel firmalar tarafından aldığımızda kendileri yüklüyor. Devletin Tarım Kredi Kooperatifleri ise, biz gübre yükleyemeyiz diyor.
Düşünebiliyor musunuz 2-3 ton gübreyi bir kişi nasıl yüklesin. Buna da bir çözüm getirilmesini istiyoruz.
Sırf bu yükleme işi için gübreleri özel firmalardan alıyoruz. Hem de 3-5 lira pahalı olmasına rağmen” diyerek bizim aracılığımızla devlete sesini duyurmak isteyen birkaç çiftçinin ortak sesi.
******************************
Kandıra’da Siyasi Hesaplar Böyle
Kandıra’da tüm siyasi ve idarecilerle istişareler içerisinde sık sık bir araya gelir görüş ve fikirlerini siz değerli okurlarıma gerek haber formatında gerekse köşe yazımda yorumlayarak sizlerle paylaşırım.
Şu günlerde siyasetçilere ulaşmak istişare etmek hatta ve hatta telefonla görüşmek bile mümkün olmuyor.
İlçe Başkanları ve partinin değişik kademelerinde görev alan siyasiler ve Belediye Başkanları 31 Mart yerel seçimlere o kadar çok adapte olmuşlar ki çevresine, sevdiklerine hatta ve hatta bizlere bile zaman ayıramıyorlar.
Her gün onlarca mahalle ve köy gezerek seçmene hem partilerini, hem kendilerini hem de projelerini anlatıyorlar. Tabi ki siyasetçinin sermayesi halktır.
İttifak çatısı altında birleşen partiler adaylarını Kandıra Belediyesi’ni alması için gece gündüz adayını seçmene anlatırken, bazıları ise tam tersini yapıyor.
36 bin seçmenin oyları adaylara göre siyasiler tarafından paylaştırılıyor. Her parti İttifakın adayına düşecek oyu ortalama 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyor.
Buna göre Kandıra’da Cumhur İttifakının Kandıra Belediye Başkan Adayı bin ya da bin beş yüz oyla Belediyeyi alır deniliyor. Tabi MHP’de tam destek verirse deniliyor.
Millet İttifakı her kesime iniyor. Her görüşten siyasiye partisinden yer veriyor. Sağdan soldan büyük destek görüyor. Buna göre Ercüment Şahin kesin başkan deniliyor. Tabi ki CHP tam destek verirse.
Kandıra’da hesaplar şu günlerde bu tür yapılıyor. En iyi kararı tabi ki seçmen sandıkta verecek.
Bence artık söz değil seçimde ki vaatleri yerine getirme vakti kandıra halkının refahı için gıda osb ünüversite yol. Gibi