Kandıra’nın yüzünü güldüren, ekonomisine en büyük katkı sunan şüphesiz fındıktır. Ama bu yıl fındık üreticisinin yüzü önceki yıla göre gülmeyecek gibi görünüyor.
Kandıra’nın yüzünü güldüren, ekonomisine en büyük katkı sunan şüphesiz fındıktır. Ama bu yıl fındık üreticisinin yüzü önceki yıla göre gülmeyecek gibi görünüyor.
2014-2015 yıllarında üreticinin fındığı tüccarlar tarafından 6 liradan 22 liraya kadar değişen fiyatlarla alınmıştı.
2015-2016 yılında ise üretici rakamların daha yüksek olmasını umut ederken, fındık fiyatları 13,75 kuruştan sonra inişe geçti.
Şu günlerde 9,30 kuruşa tüccar üreticinin fındığını alıyor.
Bu fiyatlar üreticiyi umutsuzluğa düşürürken fındık fiyatlarının çıkabileceği, üreticinin tek umudu.
Fındık tüccarları ise piyasanın bir borsa gibi olduğunu, gün günü tutmadığını, hava şartlarının fındık verimlerinde büyük etkisi olduğunu, bölge bölge fındık verimlerinin geliştiğini, bunun da fiyatlara yansıdığını belirtiyorlar.
Bu yıl verimin yüksek olabileceği, hava şartlarının güzel gitmesiyle fındık fiyatlarının 9-10 lira arasında olması muhtemel görünüyor.
Şubat ayında yazdan bir gün yaşanması, hava sıcaklığının 20 dereceyi bulması fındık ağaçlarının erken uyanması açıkçası üreticiyi korkutuyor.
Önümüzdeki günlerde bu sıcağın hemen akabinde don ve ayazın olması fındıkları yakabileceği bu da fındık veriminin oldukça düşebileceği korkusu üreticiyi endişelendiriyor.
Kışın ortasında bu sıcaklar üreticiyi endişelendirdikçe endişelendiriyor.
Kandıra bilindiği gibi Kocaeli’nin en geniş coğrafya içerisinde tarımla geçimini sağlayan bir ilçe.
Hayvancılık, sebze ve meyvenin yanı sıra balık ve turizmde de yavaş yavaş yerini alıyor.
Kandıra’nın en çok ekonomisine katkı sunan fındık Kandıra köylerinde yıllık 15 bin ton civarında üretimi gerçekleşiyor.
İlçemizde 2 tane fındık fabrikası yer alırken, 3-4 tane de fındık tüccarı bulunuyor.
Türkiye 650 bin ton fındık üretiyor. Bunun 15 bin tonunu Kandıra üretiyor.
Kandıra fındıktan sonra hayvancılıkta da oldukça iddialı gibi görünüyor.
Kocaeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kocaeli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği gibi hayvan üretimini destekleyen bu kurumlar, Kocaeli’nde en çok üyesi ilçemizde yer alıyor.
Kandıra bilindiği gibi yoğurduyla, peyniriyle de ülkemizde isim yapmış bir marka.
Hayvancılıkta ise Türkiye sıralamasında ilimiz 16’ncı sırada yerini alırken 135 bin hayvanla da her geçen gün çıtasını yükseltiyor.
Kandıra’da hayvan sayısı ise 45 bin civarında olduğu birlikler tarafından belirtilirken, Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı Ramis Özkul, et fiyatlarının düşmesi için kasaplar ve birliklerle istişare yaparak et fiyatların düşürülmesi için büyük çaba sarf ediyor.
24 lira karkos kesimi yapılacağını belirten Özkul, 42 lira olan kuşbaşının 38 liradan satılması, 38 liradan satılan kıymanın da 35 liradan satılmasının kararını aldıklarını ilk olarak gazetemize açıkladı.
Karadeniz’in Kandıra’ya turizmin yanı sıra balıkta da büyük katkı sunduğu Kefken Bağırganlı Limanları Türkiye genelinde balık ihtiyaçlarının yüzde 10’unu karşılıyor.
Kocaeli’nde 570 tane irili büyüklü balık teknesi yer alırken, bunların 270 tanesi Bağırganlı ve Kefken Limanı’nda yer alıyor.
Kandıra üretimde ciddi sıralarda yer alsa da ilçemizin göç vermesi tarımda, hayvancılıkta ve balıkta her geçen yıl düşüş yaşanması Kandıra ekonomisini oldukça düşürüyor.
1 yıl içerisinde fındık üreticileri zararlarının çok büyük olduğunu ifade ederken, birliklerden hayvan alan 150’ye yakın vatandaşta çocuklarının ilçemizden göç etmesiyle hayvan sektöründe de büyük darbe vuruyor.
Kandıra’nın nüfusu 2013 yılında 50.046 idi. 2 yıl sonra yani bugün 48.937’e düştü. 2013 yılında 26.839 erkek 2015’de 26.164’e düşerken, bayanlar ise 23.207’den 22.773’e geriledi.
Kandıra’ya yapılacak 2016-2019 yılları arasındaki yatırımların hayata geçmesiyle ilçemizde bakalım göçü önleyebilecek mi?