AYASOFYA İbadete açılması için çalışmalar ve gösteriler yapılan AYASOFYA nedir ? KELİME YUNANCA AYA = Kutsal – Aiz demek ……. Orjinal yazılımı Agia – Ayia şeklinde iken aya olarak okunur ,,, Aya sofya , Aya yorgi , Aya irini gibi ( hepsi kilisedir ) SOFYA = Bilgelik demek .. SOFİ = Bilgin demek BİLGELİK = Hikmet ,Vukuf , İdrak ,,,; bütün bunları görgü , sağduyu ve sezgi ile birlikte muhakemeli bir mantık ile tatbikine Bilgelik deniyor .. İşte bu tarifin Yunancadaki karşılığı SOFYA …. AYAFOFYA = Kutsal Bilgelik – İlahi Bilgelik ,,, anlamına geliyor ….
İslami Literatürde SOFİ SOFA = Evlerdeki iç kapıların açıldığı geniş yer , yada evdeki en geniş salon ……
Peygamberimizin ve takipçisi sahabelerin yaptığı evin en geniş yeri olan SOFA sohbetlerini yapanlara ve katılanlara SOFİ deniyor …. O zamandan beri devam edegelen sohbetler , günümüzde ; Dini Tasavvuf ( tarikat ) felsefesine bağlı kişiler Sofi – Softa olarak adlandırılıyor . SOFİ ‘ lik ; Kökeni eski Mısır’a dayanan ; güvenilir , dirençli , Erdemli , güçlü hafıza / zihin gücüne sahip demek olan SAFİYE ismini , Yunan medeniyeti SOFİ olarak kullanmış , İslam medeniyetine ise Safiye olarak geçmiş … SOFYA yada SOFİ ve her iki medeniyette de BİLGELERİN BİLGİ DAĞITTIĞI YER olarak kullanılmış .
AYASOFA için , rumlar bizim yaptığımız en ihtişamlı mabatte ibadet ediyorsunuz söylentileri yayınca , Sultan 1. Ahmet , Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya 1609 da talimat verir ” Öyle bir mabet yap ki Ayasofya’dan daha ihtişamlı olsun ” 1616 yılında bittiğinde gerçekten de alanı Ayafofya’dan 200 metre daha geniş ve daha mükemmel bir mimari ile donanmış bir sanat eseri mabet olan Sultan Ahmet Camii ortaya çıkar .
Mihrabının her iki tarafında 300 seneden fazla hiç sönmeden yanan büyük mumlar mevcuttur … Yandıkları zaman yağları altlarındaki kaplara aktığından , bu mumların hiç bitmeyeceği söylenmiştir … Sultan Ahmet , İstanbulun Fethinden sonraki 6. Padişah olduğu için , Camiye 6 minare ister .. Minareler yükselince , Sultan küstahlıkla suçlanır ,, çünkü 6 minare sadece Kabe’de vardır .. Sultan Mimar Mehmet Ağa’yı Mekke’ye gönderir .. Kabe’ye 7 nci minareyi yaptırarak sorunu çözer ….
SOFA – SOFİ – SOFYA , heriki medeniyette aynı kelime ile aynı hizmetin yapıldığı , yani Bilgeliğin – Hikmetin dağıtıldığı önce Kilise sonra Camii olarak hizmet vermiş olan bu mabet için , öyle güzel bir oganizasyon yapalım ki her iki medeniyet için Bilgeliği – Hikmeti dağıtmaya devam etsin ……….
Bu ibadete açtırma inadı sadece orada namaz kılmak ise , Sultan Ahmet Camii tabiri caizse 5 adım ,,, Ve de maksat sadece namaz kılmak ise bütün yeryüzü Müslümanlara Mescittir ………
Yok maksat dünya hıristiyan alemine nisbet için meydan okumaksa ,,, bunun yolu bir mekanı namaz kılma yerine çevirmekten değil ,, Dünyanın en iyi savaş uçaklarını yapmaktan , gemiler , füzeler , tanklar toplar yapmaktan , uzay’a sahp olmaktan , kimsenin bilmediği savaş aletleri yapıp ,, HADİ ÇIK KARŞIMA demekten çıkanı da ezip yok etmekten geçer ….
İŞTE O ZAMAN ZATEN HER ŞEY BİZİMDİR ve DİLEDİĞİMİZ ZAMAN DİLEDİĞİMİZİ YAPARIZ ………. Sultan Fatih’e Fethi getiren , kendi çağında , dünyanın en güçlü silahı ve ordusuna sahip olmasıydı – Sultan Süleyman’a mektubunda onlarca ülkenin adını sayıp ben ki Cihan Padişahı , sen ki fransa kralı demek cesaretini veren , 7 kralın ordusunu 2 satte Mohaç ovasına gömen , Düyanın en güçlü ordusuna sahip olmasıydı ..
İşte o güçteki orduya günümüzde sahip olduğumuz zaman Devlet Başkanımız ilk Cumayı gene orada kıldıracaktır ………


