Kocaeli’nin tek fındık üretim bölgesi olan Kandıra’da fındık üreticileri iflas noktasına geldi. İşçilik yevmiyelerin yüksek olmasına karşı, fındık’ın kilosunun 8 lira 75 kuruş ve 10 lira arasında değişmesi nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor. Üreticiler, yevmiyelerin Valilik ve İl tarım müdürlükleri tarafından belirlenmesini istedi. Aksi halde ürün toplamanın hiçbir anlamının olmayacağını belirtti.
ZARAR EDİYORUZ
Fındık üreticileri Kandıra Fındık Bölgesindeki yevmiyelerin 100 lira üzerine çıktığını ve fındık satış fiyatlarının ise firmaların 8 lira 75 kuruş, Toprak Mahsulleri Osi’nde (TMO) ise 10 lira olduğunu kaydetti. TMO’nun alım ücretlerini yükseltmesine rağmen yevmiyelerin yüksek olması nedeniyle zarar ettiklerini söyleyen üreticiler, bu noktada valilik ve İl Tarım Müdürlüğünün çalışma yapmasını istedi.
EMANET FINDIK BÜYÜK ZARAR
Üreticiler, bazı fındık üreticilerinin geçtiğimiz yıl yatların düşük olması nedeniyle fındıklarını emanete vermesi nedeniyle bu yıl fındık yatlarının daha da düştüğünü iddia etti. Hala emanette fındık varken yeni fındıkların ücretlerinin yüksek olmasını beklememek gerektiğini belirten üreticiler, bakanlığın hem yat politikası hem de emanet fındık konusunda yeni bir düzenleme yapması gerektiğini kaydetti.


